Thursday, February 25, 2010

APA PULA KOMEN NIX AJIS...

Sebat: Kit Siang jangan masuk campur


KUALA LUMPUR 24 Feb. - Penasihat DAP, Lim Kit Siang seolah-olah menafikan Islam sebagai agama rasmi apabila menyifatkan hukuman sebat ke atas tiga wanita Islam baru-baru ini memberi publisiti buruk kepada negara.
Presiden Majlis Amal Islami Malaysia (MAIM), Datuk Nakhaie Ahmad berkata, pemimpin pembangkang berkenaan bukan setakat membuat kenyataan itu tetapi apa sahaja berkaitan undang-undang Islam yang dilaksanakan di negara ini akan ditolak.
Nakhaie mendakwa, tindakan itu seolah-olah menggambarkan Kit Siang mempunyai agenda supaya Perlembagaan negara dipinda untuk menjadikan Malaysia sebagai negara sekular.
"Kit Siang sepatutnya melihat hukuman sebat itu sebagai sesuatu yang boleh menginsafkan dan bukan untuk menyeksa dan memberi azab kepada pesalah," katanya ketika dihubungi Utusan Malaysia di sini hari ini.
Beliau mengulas kenyataan Kit Siang yang dibuat melalui portal propembangkang The Malaysian Insider bahawa hukuman sebatan ke atas tiga wanita Islam baru-baru ini kerana kesalahan seks haram mendatangkan publisiti buruk kepada negara yang mempunyai pelbagai kaum etnik.
Tegas Nakhaie, hukuman sebatan di bawah undang-undang syariah bukan bertujuan untuk menyeksa, sebaliknya mengajar pesalah supaya tidak mengulangi perbuatan yang tidak bermaruah dalam Islam.
Sementara itu, Ketua Umum Badan Bertindak Perpaduan Melayu (BBPM), Osman Abu Bakar mahu Kit Siang tidak mencampuri hal ehwal undang-undang Islam sekiranya tidak arif mengenainya.
''Jika tidak faham hukum syarak dan undang-undang Islam, lebih baik dia diam.
''Dia sepatutnya hanya memberi perhatian terhadap undang-undang sivil. Lagi pun hukuman sebat tidak meliputi orang bukan Islam,'' katanya.
Menurut beliau, sebagai pemimpin parti politik, Kit Siang tidak sewajarnya membuat kenyataan mengikut nafsu untuk tujuan mencari populariti.
Dalam pada itu, Presiden Ikatan Rakyat Insan Muslim Malaysia (IRIMM) Amir Amsaa Alla Pitchay berkata, kenyataan Kit Siang itu telah mencemar nama baik Islam di negara ini.
Jelasnya, hukuman sebat dilaksanakan bagi menjaga disiplin dan maruah umat Islam berikutan meningkatnya jumlah kes buang bayi serta perlakuan seks haram di kalangan golongan muda.
Menurut Amir, hukuman sebat itu membawa kebaikan kepada umat Islam dari segi moral dan ia tidak terdapat dalam agama lain.
"Orang Barat atau pelancong tidak perlu takut kerana hukuman itu hanya melibatkan orang Islam di negara ini.
"Mereka sepatutnya menghormati nilai-nilai agama lain dan bukan bimbang atau mencampuri apa-apa hukuman yang dilaksanakan dalam Islam," tegasnya.

SELEPAS NI KITA TUNGGU PULA APA KOMEN DARI NIX AJIS... ADAKAH KOMEN BELIAU MASIH DENGAN AGENDA POLITIK SEMPIT BELIAU ATAUPUN DEMI AGAMA ISLAM YANG SEBENAR...

KITA NANTIKAN...

No comments:

Post a Comment